Veel mensen vragen zich af of een telefoon naast je bed slecht is voor je gezondheid. Onderhand slapen miljarden mensen dag in dag uit naast hun smartphone, terwijl er veel zorgen zijn over de invloeden van straling. Je kan namelijk heftige gezondheidsproblemen oplopen, waarvan velen op korte termijn onmerkbaar. In dit artikel vertellen we alles over de invloeden van het slapen met een telefoon naast je bed.

Slapen met een telefoon naast je bed

De World Health Organization heeft aangegeven dat de straling van elektronische apparaten, dus niet alleen straling van je mobiele telefoon, slecht zijn voor het menselijk lichaam en de kans op kanker kunnen vergroten. Elektronische apparaten produceren ioniserende straling en golflengtes, ook wel bekend als toxische effecten.

Er is ook een bekend onderzoek in Australië dat een belangrijk verband tussen de steriliteit van mannen en het gebruik van smartphones aantoont. Ook is bekend dat mannen last kunnen hebben van verminderde spermakwaliteit door de toxische effecten van elektronische apparaten. Bij zowel mannen als vrouwen die naast hun telefoon slapen werden ook verhoogde stresswaarden bevonden.

De twee meest heftige gevolgen van het slapen met een telefoon naast je bed is dus de vergrootte kans op kanker, en voor mannen de verminderde spermakwaliteit wat kan leiden tot onvruchtbaarheid.

Slaapproblemen door telefoon

Buiten het feit dat je gezondheidsproblemen op kunt lopen wanneer je slaapt met je telefoon naast je bed, kun je ook gemakkelijker afgeleid raken en daardoor last hebben van slaapproblemen. Tegenwoordig worden we midden in de nacht wakker om onze e-mail of sociale media nog even snel te checken. Deze gewoontes leiden tot stress, slapeloosheid, slechte concentratie, geïrriteerdheid, en kan zelfs leiden tot nachtmerries en hoofdpijn.

De meest bekende gezondheidsproblemen door het slapen met een telefoon naast je bed zijn als volgt:

  • Nachtmerries
  • Slapeloosheid
  • Problemen met doorslapen
  • Verhoogde angst waarden

De reden achter deze problemen is, zoals hierboven benoemt, de telefoon die naast je ligt terwijl je ligt te slapen. Door je telefoon kunnen zelfregulerende processen zoals je hartritme of je biologische klok uit hun ritme raken. Dit is bewezen en ondersteund door wetenschappers.

Waar moet ik mijn telefoon laten wanneer ik slaap?

We zijn er onderhand achter gekomen dat het slapen naast je telefoon schadelijk is voor je gezondheid en ook slaapproblemen veroorzaakt, maar waar moet je je telefoon dan laten wanneer je slaapt?

Er zijn vier verschillende oplossingen, de één beter dan de ander. De oplossing die het beste bij jou past ligt natuurlijk compleet aan jouw persoonlijke voorkeur. Hier de vier beste oplossing op een rijtje:

1. Zet je telefoon ‘s nachts uit

De eerste oplossing, waarschijnlijk de minst favoriete oplossing, is om je mobiele telefoon uit te zetten terwijl je slaapt. Dit is waarschijnlijk niet de meest favoriete oplossing, omdat de meeste mensen hun telefoon gebruiken als wekker. Het is dus van belang een nieuwe wekker te kopen die geen straling afgeeft.

Ook vinden de meeste mensen het fijn om gelijk hun telefoon te checken wanneer ze wakker worden – het opstarten van je telefoon duurt toch eventjes en kan als minder prettig ervaren worden.

2. Leg je telefoon in een andere kamer

De tweede optie is om je telefoon in een andere kamer te leggen, zoals in de woonkamer of badkamer. Ook dit is een minder wenselijk alternatief in het geval je je telefoon graag gelijk checkt wanneer je wakker wordt. Ook het feit dat je alarm eventueel in de badkamer afgaat is misschien niet zo heel fijn voor de rest van de familie..!

3. Zet de Wi-Fi verbinding uit

Je zal het niet denken, maar de wifi verbinding is misschien nog wel gevaarlijker dan de radiogolven van je telefoon. Ook dit is waarschijnlijk niet de meest fijne oplossing omdat je op deze manier ‘s ochtends en ‘s avonds de wifi aan en uit moet zetten. Wanneer je van gemak houdt is dit niet voor jou.

4. Koop een nightholder voor je telefoon

Nightholder 3 kleuren op zirbe - ZirbenFamilieEen nightholder? Je hebt waarschijnlijk nog nooit van een nightholder gehoord, maar deze handige telefoon stand is waarschijnlijk de beste oplossing wanneer je de schadelijke stralingen van je telefoon wilt vermijden en een betere nachtrust wilt hebben.

De ZirbenFamilie nightholder is een holder waarin je je telefoon kunt stoppen terwijl je slaapt, zonder deze uit te hoeven zetten. Deze holder met zirbenhouten onderdelen schermt de straling van mobiele telefoons tot circa 75 procent af. Dit is bewezen in een rapport uit 2008 van de Universiteit van de Bundeswehr voor hoogfrequentie-, microgolven- en radartechniek (München).

De nightholder van de ZirbenFamilie heeft een speciale edelstalen behuizing met poedercoating die straling tegengaat. Buiten de edelstalen behuizing om heeft de holder meerdere elementen in zirbenhout en kan je in de würfel boven op de holder zirbenolie besprenkelen om nóg beter en ontspannender te slapen.

Wanneer je telefoon in de nightholder zit ben je ook minder snel geneigd om midden in de nacht even snel je telefoon te checken voor berichtjes of likes: hierdoor leer je ook beter door te slapen!

Snak je ook naar een ontspannen nachtrust en wil je de positieve effecten van zirbenhout ervaren? Door de combinatie van minder telefoonstraling en de zirbengeur kan de ZirbenFamilie Nightholder je slaap positief beïnvloeden en gezondheidsrisico’s reduceren. In drie kleuren verkrijgbaar: zwart, zilvergrijs en wit.

Gezonde smartphone gewoontes buiten het slapen om

Natuurlijk ben je niet alleen in contact met je telefoon tijdens het slapen, nee, ook overdag ben je waarschijnlijk vaak dichtbij je telefoon te vinden. Hierbij onze ultieme tips om ook overdag beter met je smartphone gebruik om te gaan.

  • Probeer telefoongesprekken kort te houden, en wissel elke paar minuten van oor. Je kunt ook met telefoon oortjes bellen zodat je niet in direct contact hoeft te zijn met je smartphone.
  • Laat je kinderen niet met je mobiele telefoon te spelen, ook hen wil je niet aan stralingen blootstellen.
  • Doe je telefoon niet in de zakken van je kleding, dit is extra belangrijk voor mannen.
  • Probeer je telefoon of andere elektrische apparatuur zo ver mogelijk bij je uit de buurt te houden.

Onbeschermd naast je telefoon slapen: een echte no-go

Waar ligt jouw telefoon terwijl je slaapt? Wij hopen dat je niet onbeschermd naast je telefoon ligt. Het leven is te kort om vervelende gezondheidsklachten of slaapproblemen op te lopen door naast je telefoon te slapen. Mocht je meer te weten willen komen over veilig en ontspannen slapen, neem dan vooral een kijkje naar onze ZirbenFamilie nightholder. Welterusten!