Wat is zirbenhout en wat zijn de positieve effecten ervan? In dit artikel wordt het duidelijk.

De positieve effecten van zirbenhout

Misschien heb je al eens van zirbenhout gehoord. Het hout van de zirbenboom, ook wel Alpenden in het Nederlands, uit Oostenrijk heeft namelijk een goede reputatie door de positieve effecten die voortkomen uit het gebruik ervan. Lees in hieronder wat zirbenhout voor jou kan betekenen!

Wat is zirbenhout?

Zirbenhout is afkomstig van de boom de zirbe. Deze boom, ook wel de “Koning van de Alpen” genoemd, wordt gemiddeld 200 tot 400 jaar oud en 25 meter hoog. De bomen groeien voornamelijk in het westelijke deel van de Alpen op 1400 tot 2500 meter hoogte. De boom heeft ook nog een hoop andere leuke kenmerken:

 • De anatomische opbouw van de boom is zeer gelijkmatig, waardoor je de jaarringen goed kunt zien. Deze lopen gelijkmatig in elkaar over, waarbij er weinig contrast is tussen jonge en oude jaarringen.
 • Kenmerkend zijn de talrijke stevig vergroeide roodbruine takken, die makkelijk te zagen zijn en bij het schaven niet gaan splinteren.
 • Zirbenhout is makkelijk machinaal te bewerken en trekt bij het drogen niet krom.
 • Door het hoge gehalte aan speciale houtingrediënten heeft het hout een aangename geur die lang actief blijft.
 • Zirbenhout bevat ca. 0,5 procent pinosylvin. Van dit enzym is bewezen dat het schadelijke organismen (schimmels, bacteriën) afstoot.
 • Zirbenhout heeft het laagste krimpgehalte van alle zachte houtsoorten uit de Alpen.
 • Zirbenhout heeft nauwelijks neiging tot kromtrekken of vervorming
 • Zirbenhout heeft een mooie, warme kleur, houdt continu de aangename geur die een positief effect heeft op lichaam en geest.

 

In de loop van de jaren ontstaat er een etherische olie in het zirbenhout die een bijzonder ontspannende geur verspreid. Hierdoor kan het hout optimaal worden benut voor verschillende ontspannende producten, zoals die van de ZirbenFamilie. Bij de productie komen echter nog complicaties kijken. Door de hoogte waarop de boom zich bevindt, is het erg lastig om het hout te verzamelen. Daarnaast mogen alleen bomen die door de natuur zijn gestorven gebruikt worden voor zirbenproducten.

Wat zijn de positieve effecten van zirbenhout?

De etherische oliën van de zirbe hebben een positieve werking op de mens, zowel lichamelijk als geestelijk. Dit kan worden afgeleid uit een wetenschappelijke studie van het Joanneum Research Instituut. De positieve effecten van zirbe zijn onder andere:

 • Verbetert de slaapkwaliteit (bijvoorbeeld bij slaapproblemen)
 • Verlaagt de hartslag met circa 3500 hartslagen per dag (dat is bijna een uur aan hartactiviteit!)
 • Stimuleert de bloedsomloop
 • Verbetert het concentratievermogen
 • Werkt ontstekingsremmend
 • Bevordert het herstelvermogen
 • Is een weldaad voor het lichaam
 • Heeft een aangename geur en verbetert de luchtkwaliteit in huis.

 

Producten uit de Zirbenfamilie voor een goede nachtrust

Snak jij ook naar een ontspannen nachtrust en wil je de positieve effecten van zirbenhout ervaren? Met de producten van de ZirbenFamilie op onze website kan dat. Wij zijn met trots het eerste verkooppunt van de ZirbenFamilie in Nederland! Alle zirbenproducten dragen bij aan een beter welzijn. Alle producten van de ZirbenFamilie zijn uit 100% natuurlijk zirbenhout en bevatten geen chemische geurstoffen.

ZirbenWürfel
De ZirbenWürfel bezorgt je een betere nachtrust door een combinatie van minder telefoonstraling en de zirbengeur (olie bij te bestellen). Naast een betere nachtrust, kan het ook gezondheidsrisico’s reduceren. De ZirbenWürfel is verkrijgbaar in de kleuren: zwart, zilvergrijs en wit.

ZirbenOlie/ZirbenSpray
De ZirbenOlie en Zirbenspray hebben dezelfde positieve effecten als hierboven benoemd. Een multifunctioneel product dus! Uiteraard bevat

Waterkarafsets met Zirbenkugel
De waterkaraffen van de Zirbenfamilie bestaan uit de ZirbenKugel en edelstenenstaaf. De waterkaraffen van de ZirbenFamilie zijn tijdloos, elegant, en geven een zachte, fijne smaak aan drinkwater af.

ZirbenKussens
Als je geen prettige nachtrust ervaart, dan is een ZirbenKussen perfect voor jou! Leg dit kussen in je bed en de werkende middelen van het zirbenhout zullen je in een heerlijke slaap brengen! Het kussen is uitermate geschikt voor kinderen.

Beddengoed
Maak je perfecte nachtrust helemaal af onder het ZirbenFamilie 4-seizoenendekbed in combinatie met het speciale hoofdkussen(80×40 cm). Naast een garantie op ultieme ontspanning, zal het dekbed ook langer fris blijven door de en antibacteriële eigenschap van het zirbenhout.

Naast verschillende uitvoeringen van de bovenstaande producten, verkopen we ook losse vlokken zirbenhout en een broodkist.

 

Meer weten over de zirbe en haar werking? Bekijk dan ook de veelgestelde vragen.